divendres, 7 de setembre del 2012

Història i temps


   Història, comptant el temps



Mesurar el temps històric


La Història necessita situar els fets en l'espai i en el temps i ambdues coordenades són inseparables. Cada civilització conta el temps a través d'un calendari. Utilitzem l'any, lustre (5 anys), dècada (10 anys), segle (100 anys) i mil·lenni (1000 anys)

LUSTRE
període de 5 anys
DÈCADA
període de 10 anys
SEGLE
període de 100 anys
MIL.LENNI
període de 1.000 anys
El nostre calendari té com punt de partida l'any del naixement de Crist. Per a situar cronològicament els fets anteriors al naixement de Crist, ho fem contant de forma descendent, essent més alt el nombre, quant més antic sigui el fet històric. A més se li agreguen les lletres a.C, que significa abans de Crist. També es pot utilitzar a.p  o BP (Before Present) que significa abans del present, per a no donar-li un significat religiós.


De vegades ens podem confondre al realitzar càlculs sobre el temps transcorregut, especialment per a calcular fets que han passat abans de Crist (a.C). Si volem esbrinar per exemple quants anys té un objecte que es va realitzar abans de la nostra era (altra forma de cridar al període abans de Crist) hem de realitzar el següent càlcul...


Per exemple un gerro torbat a Atenes va ser realitzat en el 1580 a.C, llavors quants anys té en l'actualitat? Realitzant una línia del temps et resulti més fàcil: El gerro té 3591


Ara, com podem saber en quin any va ser realitzar, els mateix gerro, si saben que te a l'actualitat, 3591 anys. 1850 a.C.
 

LOS NOMBRES ROMANS


Els segles que són una divisió de cent anys a partir del primer de gener posterior a la data convinguda del naixement de Jesucrist, ençà o enllà. comencen a partir del primer dia de l'any del segle I (sempre s'escriuen en xifres romanes, igual que els mil·lennis ), no existeix l'any, ni el segle zero; cada dia que passa des de l'inici del segle forma part del Segle I.

Alhora de contra els segles o milenis,  és creure que els segles comencen un any abans del que realment comencen, car els segles comencen a l'any xx01 i no pas a l'any xx00. Així doncs, el segle XXI no va començar l'1 de gener del 2000, sinó l'1 de gener del 2001.



¿Cóm saber a quin segle correspon un any determinat?


1. Tots els anys que nomes tenen una o dos xifres correspon al segle I.

2.  Quan els anys tenen tres xifres, cal prendre el nombre de les centenes i sumar-hi 1.

3. Quan els anys tenen quatre xifres, cal prendre les dues primeres xifres i sumar-hi 1.


Veure la línia del temps de les etapes de la història de la humanitat >>>

 

Etapes de la història de la Humanitat